OmegaCAD Alapcsomag

Alkalmazási terület

Az OmegaCAD Alapcsomag 2D-s CAD rendszer a széles körben elterjedt MS WINDOWS operációs rendszer alatt használható. Ez meghatározza a program megjelenési formáját. Szerkesztési funkcióinak használata számítástechnikai előképzettség nélkül is könnyen elsajátítható. Ehhez nagy segítséget nyújt a magyar menürendszer és súgó, ami a program futása közben is elérhető. Az OmegaCAD Alapcsomag elsődleges rendeltetése, hogy a ráépülő tervezőrendszerek (pl.: erősáramú elektrotechnikai tervezés, külső villamoshálózat-tervezés, stb.) számára olyan szolgáltatásokat biztosítson, amik egységessé teszik azok megjelenését, és biztosítják az általános szerkesztési funkciók működését. Kereskedelmi forgalomba valamilyen tervezőrendszer részeként, vagy - az általános tervezési feladatok megoldásához - önálló termékként kerül. Az OmegaCAD Alapcsomag rendszer szerkesztési funkcióival bármilyen 2D-s műszaki rajz elkészíthető.

A program fő funkciói

A felhasználói felület beállítását biztosító funkciók:

 • A Szerszámosláda funkció használatával egyedi szerszámos dobozok állíthatók össze. Ezek megjeleníthetők és kikapcsolhatók a pillanatnyi igényeknek megfelelően. A képernyőn lévő munkaterület kialakítása rugalmasan változtatható: legyen-e görgető sáv, üzenetmező, stb.
 • Az igényeknek megfelelően beállíthatók a képernyő fő területeinek a színei, pl.: munkaterület háttér színe, üzenetterület színe, kiemelés színe, háttérrétegek színe, stb.
 • A Rajz vonalak funkció a rajzon használható 32 szín kikeverésére, valamint a használható 8 vonalvastagság beállítására szolgál
 • A Rajz betűkészlet funkcióval a rajzon használt betűkészlet állítható be

Az OmegaCAD Alapcsomag program szerkesztési funkciói:

 • A program megoldja a rajzok, rétegek kezelését: tárolás, betöltés, átnevezés, nyomtatás, méret és lépték beállítását.
 • A rajzokon elhelyezhető grafikus elemek: vonallánc, kör, körív, ellipszis, szöveg, kitöltés, szimbólum, szkennelt rajz (bmp állomány), adatbáziselem. (Adatbáziselem elhelyezése csak az adatbáziskezelő modullal, vagy egyéb kiegészítő modullal történhet!)
 • Beállíthatók a grafikus alapelemek jellemzői, pl.: szín, méret, vonalvastagság és típus, felirat iránya, pozícionálása... stb.
 • Egy felszerkesztett rajznak egy kijelölt részlete (blokk) törölhető, mozgatható, másolható, tükrözhető, elforgatható, vagy tárolható háttértárolón grafikus blokként. A tárolt grafikus blokk elhelyezhető rajzokon, akár kicsinyítve, nagyítva, elforgatva is
 • Az elemek szerkesztéséhez, elhelyezéséhez a pontok megadása során nagyon sok támogatást kap a felhasználó (rácspont, meglévő pont, metszéspont...). Szerkesztés közben több segéd koordinátarendszer is megadható és használható
 • A megszerkesztett elemek méreteinek megadását hatékonyan támogatja a méretezés funkció. A távolságokat meghatározó pontok megadhatók pontbevitellel vagy automatikus metszéspontszámítással. Néhány kattintással elkészíthető a kör, a körív sugarának, átmérőjének méretezése. A szögek méretének megadását több funkció is támogatja.
 • Módosítási funkciók sokasága támogatja a felhasználót, pl.: rétegvonalak stílusának megváltoztatása, elem rétegének megváltoztatása, elemek tulajdonságainak megváltoztatása, stb...
 • Lekérdezési funkciókkal megszerezhetők a rajzon elhelyezett elemek tulajdonságai, pontok koordinátái, valamint mérhetünk távolságot és irányszöget.
 • A DXF export és import funkcióin keresztül megoldja a rajzok cseréjét más tervezőrendszerekkel
gif

 

Rendszerkövetelmények

A szükséges operációs rendszer: Windows 7, 8.1, 8.2, 10.

Az Alapcsomaggal készített mintarajzok