Az OmegaCAD ELEKTRO tervezőrendszer felhasználói kézikönyve

Jelölt tervek készítése

 

'ELEKTRO rendszer' minden tervtípus kezelő modul

Elérés:

Menü:

(Modul menü)

Jelölt tervek készítése

Terv jelölés szövegesen

Szerszámos:

A 'Terv jelölés szövegesen' funkcióval egy egyedileg megadott szövegű terv jelölést helyezhetünk el a terven.

A funkció csak akkor érvényes, ha a Jelölt tervek készítésének beállítása... funkcióban a 'Jelölés módja:' -ként a 'Jelölt tervek készítése' opció van bekapcsolva! Ekkor a megszerkesztett terv jelölés jellege az itt aktívan kijelölt jelölés típus lesz lesz!

A terv jelölés felirat elhelyezés első lépése a szöveg megadása. A szerkesztő ablakban kell megadni a maximum 128 betűből álló felirat szövegét.

Szöveg stílus beállítása Virtuális billentyűzet használata

A rajzon elhelyezendő szöveget a szerkesztő ablakban adhatjuk meg billentyűzetről. Ha vannak gyakran ismétlődő szöveg részletek a rajzon akkor használhatjuk a felhasználói sablont. A szerkesztő alakban lévő szöveget a gomb segítségével a felhasználó sablonba tárolhatjuk, gomb segítségével a sablonból törölhetjük! A gomb segítségével a felhasználói sablonban eltárolt szövegekből választhatunk!


A nyomógomb lenyomásával be lehet lépni a Szöveg stílus beállítás dialógus ablakba, meg lehet változtatni a felirat megjelenési jellemzőit.

A nyomógomb lenyomásával be lehet lépni a Virtuális billentyűzet funkcióba, ahol a beállított betűkészlethez tartozó különleges karaktereket tudjuk kényelmesen megadni.

Ha a Fordítás idegen nyelvre... funkcióban az 'Idegen nyelvre fordítás' kapcsoló be van kapcsolva, akkor a funkció az alábbi kiegészítést tartalmazza:

Szöveg stílus beállítása Use dictionary

Ahol a 'Szöveg fordítása idegen nyelvre' kapcsoló segítségével anélkül tudjuk a szöveg fordítási tulajdonságát állítani, hogy belépnénk a Szöveg stílus beállítás dialógus ablakba.

A gomb segítségével beléphetünk a szó/mondattárba, ahol a szerkesztés alatt álló szöveget felvehetjük a szó/mondattár listára, vagy a szó/mondattárból választott szöveget a szerkesztés alatt álló szöveg helyére illesztjük.

A gomb lenyomása esetén szöveg elhelyezés nélkül kilép a funkcióból.

A nyomógomb lenyomása esetén a megadott paraméterekkel elkészíti a feliratot, amit a referencia pontjánál fogva gumizva mozgat.

Szöveg pozíció megadása: [ESC=Kilépés!]

Pozícionálás közben, a Pont beviteli állapotban, az egér jobb oldali gombjának lenyomásával elérhetők a Pont igazítási mód... funkciói. A szerkesztett felirat megjelenési formáját a Szöveg stílus beállítás határozza meg.

- A grafikus munka terület fölött a jobb oldali egérgomb lenyomása és felengedésével a rendszer a kurzor mellett megjeleníti a lebegő menüt. A lebegő menü funkcióinak összeállítása a végrehajtás alatt álló funkció állapotától függ:

---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> --->

A referencia pont kijelölése után a megadott szöveg a rendszer elhelyezi a rajz aktív rétegén. Egyúttal a tervlapon végrehajtásra kerül a Jelölések megjelenési sorrendjének frissítése funkció is a tervlap újrarajzolásával együtt. Végül a tervlapon a terv jelölések a megadott sorrendnek megfelelő takarásban jelennek meg. Utána újra megjelenik a 'A jelölés szövegének megadása:' dialógus ablak a következő szöveg elhelyezéséhez.

Az elhelyezett terv jelölések a rendszer bármely alap grafikus funkciójával szerkesztehetőek, módosíthatóak. Bármely alap grafikus funkcióval változtatunk a terv jelölés elemeken, a változatás során a megjelenési sorrend is változni fog! Azaz a változatás után előfordulhat, hogy egy terv jelölés elem kitakar valamely tervrészletet. Ekkor ajánlott újra végrehajtani a Jelölések megjelenési sorrendjének frissítése funkciót.


A terv jelölés funkciói:

Jelölt tervek készítése
Jelölt tervek készítésének beállítása...
Terv jelölés téglalap alakú területen
Terv jelölés sokszög alakú területen
Terv jelölés lekerekített téglalap alakú területen
Terv jelölés 'R'-rel lekerekített téglalap alakú területen...
Terv jelölés szövegesen...
Jelölések megjelenési sorrendjének frissítése
Az 'aktív' jelölés törlése rámutatással
Bármely jelölés törlése rámutatással
Valamenyi 'aktív' jelölés törlése a tervlapról
Mindegyik jelölés törlése a tervlapról
Az 'aktív' jelölés törlése területen
Bármely jelölés törlése területen

Korlátozások/megjegyzések:

A funkció csak akkor érvényes, ha a Jelölt tervek készítésének beállítása... funkcióban a 'Jelölés módja:' -ként a 'Jelölt tervek készítése' opció van bekapcsolva! Ekkor a megszerkesztett terv jelölés jellege az itt aktívan kijelölt jelölés típus lesz lesz!

Az OmegaCAD rendszerben létrehozható szövegek maximálisan 128 karaktert tartalmazhatnak.

A szerkesztés elvégzése után a rendszer továbbra is a funkcióban marad. A végrehajtást az 'ESC' billentyű megnyomásával, vagy a jobb oldali egérgomb felengedésére megjelenő lebegő menü 'Kilépés' funkciójával lehet befejezni. Befejezhető a funkció úgy is, hogy egy másik funkció végrehajtását kezdjük meg!

Kapcsolat/E-mail Omega-Soft Kft.
1992-2018
Minden jog fenntartva. ©
OmegaSoft WEB Site