Az OmegaCAD ELEKTRO tervezőrendszer felhasználói kézikönyve

Jelölt tervek készítése

 

'ELEKTRO rendszer' minden tervtípus kezelő modul

Elérés:

Menü:

(Modul menü)

Jelölt tervek készítése

Terv jelölés sokszög alakú területen

Szerszámos:

A 'Terv jelölés sokszög alakú területen' funkcióval egy több vonal darabbal határolt alakú terv jelölést szerkeszthetünk meg.

A funkció csak akkor érvényes, ha a Jelölt tervek készítésének beállítása... funkcióban a 'Jelölés módja:' -ként a 'Jelölt tervek készítése' opció van bekapcsolva! Ekkor a megszerkesztett terv jelölés jellege az itt aktívan kijelölt jelölés típus lesz lesz!

Elsőként a terv jelölés területet kijelölő vonalsorozat első, kezdő pontját adjuk meg.

A vonalsorozat első pontja: [ESC=Kilépés!]

A továbbiakban annyi pontot adunk meg, amennyi a terv jelölés terület megrajzolásához szükséges.

A vonalsorozat következő pontja: [ESC=Kilépés!]

A szerkesztett kitöltés módját - színét, jellegét - a Kitöltés stílus beállítás határozza meg. A vonal megjelenési stílusát a Vonal stílus beállítás határozza meg. Ha szerkesztés közben megváltoztatjuk valamely stílust, és érvényesen befejezzük a szerkesztést, akkor a szerkeztésre kijelölt terv jelölés stílusa is a szerkesztés közben beállítottra fog megváltozni!

- A grafikus munka terület fölött a jobb oldali egérgomb lenyomása és felengedésével a rendszer a kurzor mellett megjeleníti a lebegő menüt. A lebegő menü funkcióinak összeállítása a végrehajtás alatt álló funkció állapotától függ:

---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> --->

Az ikonnal is megjelenített lebegő menü funkciók közvetlenül működtethetők a rendszer hierarchikus menüjéről, szerszámosról, vagy ha van a gyorsító billentyűzetről is!

A vonalsorozat szerkesztését befejezhetjük úgy is, hogy az utolsó pontot egymás után kétszer adjuk meg! (A kurzorral ugyan arra a pontra mutatunk kétszer!)

A vonal pontok szerkesztési szabályai és a közben lehetséges műveletek azonosak a Vonallánc szerkesztése [v] közben használhatókkal!

A vonalsorozat lezárása után a terv jelölést a rendszer elhelyezi a rajz aktív rétegén. Egyúttal a tervlapon végrehajtásra kerül a Jelölések megjelenési sorrendjének frissítése funkció is a tervlap újrarajzolásával együtt. Végül a tervlapon a terv jelölések a megadott sorrendnek megfelelő takarásban jelennek meg.

Az elhelyezett terv jelölések a rendszer bármely alap grafikus funkciójával szerkesztehetőek, módosíthatóak. Bármely alap grafikus funkcióval változtatunk a terv jelölés elemeken, a változatás során a megjelenési sorrend is változni fog! Azaz a változatás után előfordulhat, hogy egy terv jelölés elem kitakar valamely tervrészletet. Ekkor ajánlott újra végrehajtani a Jelölések megjelenési sorrendjének frissítése funkciót.


A terv jelölés funkciói:

Jelölt tervek készítése
Jelölt tervek készítésének beállítása...
Terv jelölés téglalap alakú területen
Terv jelölés sokszög alakú területen
Terv jelölés lekerekített téglalap alakú területen
Terv jelölés 'R'-rel lekerekített téglalap alakú területen...
Terv jelölés szövegesen...
Jelölések megjelenési sorrendjének frissítése
Az 'aktív' jelölés törlése rámutatással
Bármely jelölés törlése rámutatással
Valamenyi 'aktív' jelölés törlése a tervlapról
Mindegyik jelölés törlése a tervlapról
Az 'aktív' jelölés törlése területen
Bármely jelölés törlése területen

Korlátozások/megjegyzések:

A funkció csak akkor érvényes, ha a Jelölt tervek készítésének beállítása... funkcióban a 'Jelölés módja:' -ként a 'Jelölt tervek készítése' opció van bekapcsolva! Ekkor a megszerkesztett terv jelölés jellege az itt aktívan kijelölt jelölés típus lesz lesz!

A szerkesztés elvégzése után a rendszer továbbra is a funkcióban marad. A végrehajtást az 'ESC' billentyű megnyomásával, vagy a jobb oldali egérgomb felengedésére megjelenő lebegő menü 'Kilépés' funkciójával lehet befejezni. Befejezhető a funkció úgy is, hogy egy másik funkció végrehajtását kezdjük meg!

Kapcsolat/E-mail Omega-Soft Kft.
1992-2018
Minden jog fenntartva. ©
OmegaSoft WEB Site