OmegaCAD Grafikus Alaprendszer

Felhasználói kézikönyve

Elem kijelölés


Ha a Beállítások... opció be van kapcsolva, akkor a grafikus munkaterület fölött a bal oldali egérgomb lenyomásával elemeket jelölhetünk ki. A kijelölt elemmel, vagy elemekkel szerkesztési, módosítási műveleteket hajthatunk végre.

Elem kijelölési módok:


 

- Egy elemet ki jelölünk.
Egy grafikus elemre mutatunk az egér bal oldali gombjának megnyomásával. Ha volt korábban elem, vagy elemek kijelölve, akkor ezek kijelölt állapota megszűnik
A kijelölés referencia pontja a kijelölt elem azon fogó pontja lesz amely a kijelölő ponthoz a legközelebb van!

 

- Egy elemet hozzáadunk a kijelölt elemek halmazához:
Egy grafikus elemre mutatunk az egér bal oldali gombjának megnyomásával, úgy hogy közben nyomva tartjuk a billentyűzet Shift gombját. A korábban kijelölt elemek kijelölt állapota megmarad, az új elem hozzáadódik. Ha már korábban kijelölt elemre mutatunk, akkor hang hibajelzést ad a rendszer.
A kijelölés referencia pontja az utoljára kijelölt elem azon fogó pontja lesz amely a kijelölő ponthoz a legközelebb van
.

 

- Egy elemet törlünk a kijelölt elemek halmazából:
Egy grafikus elemre mutatunk az egér bal oldali gombjának megnyomásával, úgy hogy közben nyomva tartjuk a billentyűzet Ctrl gombját. A korábban kijelölt elemek kijelölt állapota megmarad, a most kijelölt elem kijelöltsége törlődik. Ha nem kijelölt elemre mutatunk, akkor hang hibajelzést ad a rendszer.
A kijelölés referencia nem változik!

 

- Több elemet jelölünk ki:
Az egér bal oldali gombjának megnyomásával és nyomva tartása melletti mozgatásával, majd a felengedésével megadott téglalap alakú területbe eső valamennyi elemet kijelölhetjük, amelyeknek referencia pontja bele esik ebbe a területbe. Ha az bal oldali egérgomb megnyomásakor a billentyűzet Shift vagy Ctrl gombja nem volt megnyomva, akkor ha volt korábban elem, vagy elemek kijelölve, akkor ezek kijelölt állapota megszűnik. Ha ezen gombok valamelyike már megnyomott volt akkor az újonnan kijelölt elemek hozzáadódnak a már kijelölt elemek halmazához
A kijelölés referencia egér bal oldali gombjának a felengedésének pillanatában megadott pont lesz. A kijelölő téglalap másodikként megadott átlós sarokpontja.

 
 

- Kijelölések törlése:
Az egér bal oldali gombjának megnyomásával olyan pontra mutatunk, ahol nincs kijelölhető grafikus elem. Ilyenkor hiba hang jelzést is kapunk, de korábban kijelölt elem, vagy elemek kijelölése megszűnik. Megszűnnek az elem kijelölések akkor is, ha a hierarchikus menüből, szerszámosról egy funkció végrehajtását megkezdjük

 

A kijelölt elemek a kiemelés színével megrajzoltan, jellegzetes fogó pontjainak kiemelésével kerülnek megrajzolásra

Kijelölt elemek közös referencia pontjának megváltoztatása:

A kijelölt elemeken közösen transzformációs műveleteket hajthatunk végre. Ezen műveletek mindig a kijelölés közös referencia pontjának megfogásával történik. Ez a közös referencia pont mint már láttuk a kijelölési művelet során is mindig előáll. Sőt a pontot valójában már a kijelöléskor is tudatosan megadhatjuk. Például az elem azon jellegzetes pontja közelében végezzük el az azonosítást, melyet a később a kijelölés referencia pontjának szánunk.

A referencia pont nem csak több kijelölt elem közös, egymáshoz viszonyított kezeléséhez szükséges és használatos. Látni fogjuk, hogy egyetlen vonalsorozat kijelölése esetén, vagy körív kijelölése esetén is meghatározó szerepe van. Mert például a vonalsorozat referencia pontnak kijelölt pontját mozgathatjuk, törölhetjük, elé, mögé pontot szúrhatunk be. Körív esetén a kezdő vagy vég szöget meghatározó pontot ezen referencia pont használatával választjuk ki.

Az OmegaCAD a kijelölések referencia pontjának utólagos módosításra egy igen egyszerű, kényelmes módszert ad. Egyszerűen a kereső kurzort a kijelölés azon jellegzetes pontja közelébe kell vinni, amelyet a későbbiekben a kijelölés közös referencia pontjának szánunk. Ezzel a módszerrel csak a kijelölt elemek valamely jellegzetes pontja lehet közös referenciapont.

A referencia pont automatikus elfogáshoz a kurzort a kijelölés jellegzetes pontjához olyan közel kell vinni, hogy a kijelölendő pont a kurzor fogón belül legyen, és a kurzor automatikus elfogás időzítés ideig a kurzort ezen a ponton mozdulatlanul tartsuk. Ha a beállított idő eltelik, akkor a kurzor beugrik a fogó pontba és a fogó pont a kijelölés referencia pontja lesz.

A kijelölés jellegzetes pontjait a rendszer szín jelöléssel megkülönbözteti. Alapvetően az elemeknek kétféle pontját jelöljük. Ez az elem referencia pontja, valamint egyéb pontja. A kijelölés közös referencia pontja is megkülönböztetett, a szerint, hogy e pont eredetileg egy elem referencia pontja, vagy egyéb pontja. A kijelölés jellegzetes pontjainak szín jelölését a Beállítások... Az elem fogás méretének és színének beállítása pontban lehet megváltoztatni.

Az OmegaCAD grafikus elemeinek pontjai az alábbi besorolás szerint kerül megjelölésre:

Egyéb pont:

Vonallánc második, vagy további pontjai
Kör/ív ellipszis kezdő, vég pontjai
Szöveg lehetséges (nem az aktuális) referencia pontjai
Szimbólum, bitkép, csoport befoglaló méretet határoló pontjai

Referencia pont:

Vonallánc első, kezdő pontja
Kör/ív ellipszis közép pontja
Szöveg referencia pontjai
Szimbólum, bitkép, csoport referencia pont

Műveletek indítása az elem kijelölése után:

Ha már van elemünk kijelölve, akkor a grafikus munka terület fölött a jobb oldali egérgomb lenyomása és felengedésével a rendszer a kurzor mellett megjeleníti a lebegő menüt. A lebegő menü funkcióinak összeállítása az elem kijelölésektől függ.


Tartalom:

Műveletek a kijelölt elemekkel
Szimbólum szerkesztés esetén: Műveletek a kijelölt elemekkel

Korlátozások/megjegyzések:

A opció csak akkor állítható be, ha az:
Ablakozás zoom és vontatás görgető kerékkel be van kapcsolva!

A rendszer a kijelölt elemeket a Beállítások...   Kiemelés színe opcióval beállított színnel jeleníti meg.

A rendszer a kijelölt elemek fogó pontjait a Beállítások... Az elem fogás méretének és színének beállítása szerinti mérettel és színnel jeleníti meg.

A kurzor és a fogó méretét, a Beállítások... A mutató kurzor méretének beállítása pontban változtathatjuk meg.

Kapcsolat/E-mail Omega-Soft Kft.
1992-2018
Minden jog fenntartva. ©
OmegaSoft WEB Site